Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ízes rózsa túrós levéllel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 5-6 evőkanál szilvalekvár (más is lehet )
  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 g joghurt (nálam citromos)
  • 3 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál cukor

Kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése

Tészta elkészítése

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a margarint, a sót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Töltelékek elkészítése

A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, a vaníliás cukrot és a joghurtot. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük. A lekvárt előkészítjük, szükség esetén sűrűbbé keverjük kevés búzadarával.

Formázás

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kb. 25×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk kevés búzadarával, majd feltekerjük. A tekercset kb. 10 részre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben kör alakban egymás mellé helyezzük. A tetejüket ollóval kicsit bevagdoshatjuk.

A másik tésztadarabot szintén kinyújtjuk, megkenjük a túrós töltelékkel, majd feltekerjük és háromszög alakú darabokra vágjuk (10–12 szelet). Ezeket a lekváros rózsák köré rendezzük.

Sütés

A sütemény tetejét megkenjük felvert tojással, majd 15 percig pihentetjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

A lekvár tetszés szerint variálható: szilva helyett barack- vagy meggylekvárral is finom. A túrós tölteléket gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott aszalt gyümölccsel is.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/izes-rozsa-turos-levellel/