Tészta elkészítése
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a margarint, a sót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Töltelékek elkészítése
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, a vaníliás cukrot és a joghurtot. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük. A lekvárt előkészítjük, szükség esetén sűrűbbé keverjük kevés búzadarával.
Formázás
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kb. 25×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk kevés búzadarával, majd feltekerjük. A tekercset kb. 10 részre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben kör alakban egymás mellé helyezzük. A tetejüket ollóval kicsit bevagdoshatjuk.
A másik tésztadarabot szintén kinyújtjuk, megkenjük a túrós töltelékkel, majd feltekerjük és háromszög alakú darabokra vágjuk (10–12 szelet). Ezeket a lekváros rózsák köré rendezzük.
Sütés
A sütemény tetejét megkenjük felvert tojással, majd 15 percig pihentetjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A lekvár tetszés szerint variálható: szilva helyett barack- vagy meggylekvárral is finom. A túrós tölteléket gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott aszalt gyümölccsel is.