Elkészítése
A liszt közepébe kis fészket készítek, és beleöntök 1 dl langyos vizet. Ebbe teszem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Ezt meghintem liszttel, és megvárom, amíg az élesztő felfut.
Amikor az élesztő felfutott, hozzáadom az olajat, a sót és 2 dl langyos vizet. Ha a tészta túl kemény lenne, adhatok még egy kis vizet. Az egészet összegyúrom, majd deszkán alaposan kidolgozom a tésztát.
A tésztát duplájára kelesztem, majd amikor megkelt, gyengén átgyúrom, és cipót formázok belőle. A cipót beleteszem a kikent, kilisztezett jénaiba, csak az alját kell kikenni. Itt 15 percig pihentetem.
Közben előmelegítem a sütőt. Amikor a tészta pihent, két helyen bevágom, és ecsettel lekenem vízzel. A jénai tetejét is bevizezem, hogy gőz keletkezzen sütés közben.
A tésztát 200°C-os sütőben 20 percig sütöm fedővel, majd további kb. 20 percig fedő nélkül, amíg szép színt nem kap.
Amikor a kenyér megsült, kiborítom a tálból, és lekenem vízzel.

