Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Jénaiban sült kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1/3 csomag élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dl víz
  • margarin (a jénai kenéséhez )

Elkészítése

A liszt közepébe kis fészket készítek, és beleöntök 1 dl langyos vizet. Ebbe teszem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Ezt meghintem liszttel, és megvárom, amíg az élesztő felfut.

Amikor az élesztő felfutott, hozzáadom az olajat, a sót és 2 dl langyos vizet. Ha a tészta túl kemény lenne, adhatok még egy kis vizet. Az egészet összegyúrom, majd deszkán alaposan kidolgozom a tésztát.

A tésztát duplájára kelesztem, majd amikor megkelt, gyengén átgyúrom, és cipót formázok belőle. A cipót beleteszem a kikent, kilisztezett jénaiba, csak az alját kell kikenni. Itt 15 percig pihentetem.

Közben előmelegítem a sütőt. Amikor a tészta pihent, két helyen bevágom, és ecsettel lekenem vízzel. A jénai tetejét is bevizezem, hogy gőz keletkezzen sütés közben.

A tésztát 200°C-os sütőben 20 percig sütöm fedővel, majd további kb. 20 percig fedő nélkül, amíg szép színt nem kap.

Amikor a kenyér megsült, kiborítom a tálból, és lekenem vízzel.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/jenaiban-sult-kenyer/