Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Jeruzsálemi kalács (babka) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 55 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 3 tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj

Töltelékhez

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg dió durvára aprítva
  • szeletelt mandula
  • kandírozott narancs (én most kb 2-3 evőkanálnyit használtam)

Mázhoz

  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz

Elkészítése

A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban. Ehhez keverjük a tojásokat, a vizet, végül pedig a puha vajat és dolgozzuk össze, majd dagasszuk. A tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük becsomagolva.

Másnap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a vajat és a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a porcukrot, kakaóport és egy kevés sót.

A tésztát 2 részre osztjuk és téglalap formára nyújtjuk.

Megkenjük a csokis keverékkel (csak a felét tesszük rá, hiszen a másik fele kell majd a másik tésztához) Ezután megszórjuk dióval, mandulával és a kandírozott narancsokkal. A tésztát szorosan feltekerjük.

Hosszában középen elvágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen. Mindkét tésztával így járunk el.

Ezután kivajazott tepsibe vagy doboz formába helyezzük és további 1 órán keresztül kelesztjük (pihentetjük).

190 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Még melegen meglocsoljuk a mázzal is, amit a víz és a cukorból főzzük. A cukorszirup langyos legyen (én ezúttal elfelejtettem a mázat, de így enélkül is nagyon finom lett).

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/jeruzsalemi-kalacs-babka/