Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakaós csavart kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • kakaópor

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a porcukrot, a vajat és a tojássárgákat. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tejes keveréket, majd egynemű, lágy tésztává gyúrjuk.

A tésztát két részre osztjuk: az egyik feléhez kakaóport gyúrunk, a másikat világosan hagyjuk. Letakarva, meleg helyen mindkettőt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztákat téglalap alakúra és egyforma nagyságúra nyújtjuk. A világos lap tetejére tesszük a kakaósat, majd kissé tovább nyújtjuk együtt. Szorosan feltekerjük, és a rudat csiga alakban felcsavarjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük felvert tojással, majd kelesztjük. Ismét lekenjük tojással, és 190 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp

A kakaós réteget édesíthetjük egy kevés porcukorral, vagy gazdagíthatjuk darált dióval. Ha különlegessé szeretnénk tenni, a tetejét sütés után vékonyan porcukorral is megszórhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kakaos-csavart-kalacs/