Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakaós-diós-csokis-áfonyás kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 3 dl tej (langyos )

Töltelékhez

  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor és 9 ek darált dió keveréke
  • 9 evőkanál darált dió
  • 6 evőkanál aszalt áfonya
  • 15 dkg étcsokoládé

Tetejére

  • 1 tojás
  • mák

Elkészítése

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a porcukrot és a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a puha margarint, a tojásokat és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy a végére szép sima, nagyon puha tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre vágjuk.

A tésztarészt fél cm vastag téglalap alakúra sodorjuk. A két rövidebb és egy hosszabb szélét megkenjük felvert tojással.

A cukros kakaó 1/3-ával vastagon bevonjuk, szórunk rá a darált vaníliás cukros dióból, elosztjuk rajta a kicsi darabokra tört csokoládé 1/3-át és megszórjuk aszalt áfonyával.

A két tojásos szélét behajtjuk és mint a bejglit, a tojásos nélküli oldalával kezdve lazán feltekerjük.

Mindhárom rudat szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, a tetejüket megkenjük felvert tojással, díszíthetjük mákkal és fogvájóval hosszában 4-5 cm-enként megszurkáljuk.

Amíg a sütő bemelegszik 200 fokra azalatt pihentetjük, majd betesszük a sütőbe és kb 40 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

A sütőből kivéve legalább fél órát hagyjuk a tepsin hűlni/pihenni és azután szeletlehető.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kakaos-dios-csokis-afonyas-kalacs/