Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakaós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csapott mokkáskanál só

Kakaós töltelék

  • 8 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 3 púpos teáskanál kakaó
  • 1 teáskanál rumaroma
  • fahéj

Tetejére

  • 2 db tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítése

Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatjuk. Ezután hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót, végül pedig a lisztet. Legalább 5 percig alaposan dagasztjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a hozzávalókat habosra keverjük, majd hűtőbe tesszük, amíg a tészta kel.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtunk. A téglalapokat megkenjük a kakaós töltelékkel, majd a hosszanti oldaluknál feltekerjük.

A fonás és sütés

A 6 tekercsből 3-3 rudat összefonunk úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai mindvégig alul maradjanak. A két fonott kalácsot kivajazott kenyérformába tesszük, vagy egy nagy kivajazott tepsiben egymás mellé helyezzük őket.

A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. Miután kivettük a sütőből, forró tejjel jól lekenjük a tetejüket, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe.

Tálalás

A megsült kalácsokat kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk hűlni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kakaos-kalacs-4/