Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 2 mk só
- 2 ek vaj
- 1 tojás
- 3 ek kakaópor
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 tk cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszteket a sóval és a maradék cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt,a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk.
A végén adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik tésztába jól beledolgozzuk.
Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük a tésztákat.
A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk és kalácsforma nagyságúra nyújtjuk.
A fehér tészta lesz alul,majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük.
Sütőpapírral béleljük ki a formát és a kalácsot beletesszük. Letakarjuk és addig kelesztjük újból, míg a formát ki nem tölti.
Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig, majd visszavesszük 165 fokra és még további 20 percig sütjük.
Ha pirulna teteje, takarjuk le alufóliával.