Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kalács és bukta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 18 dkg margarin
  • 4,5 dl tej (függ a tojások nagyságától és liszt sikértartalmától)
  • 8 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 90 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő

A locsoláshoz

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg margarin

A tészta lekenéséhez

  • 1 db tojássárgája

A tészta lekenéséhez a sütés végén

  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor

Töltelékhez

  • 20 dkg lekvár

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, amit a duplájára kelesztünk. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és megfelezzük. Az egyik feléből egy nagyobb kalácsot formázunk: 3 rudat sodrunk, majd összefonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A maradék tésztát ismét megfelezzük. Az egyik darabból 3 rudat sodrunk, és ezt is összefonjuk, majd egy kis olajjal kikent kalácsformába helyezzük. A megmaradt tésztát kisodorjuk, és 6 téglalapot vágunk belőle. Mindegyik téglalap közepébe birsalmasajtot teszünk, majd feltekerjük, így 6 szép nagy buktát kapunk. A buktákat a hosszabb kalács mellé rakjuk a tepsibe.

A tetejüket tojássárgájával kenjük le, amit egy kis tejjel keverünk. Fél órán át kelesztjük, majd hideg sütőbe helyezzük a két formát, és 180 fokra állítjuk a sütőt. Ahogy a sütő melegszik, a tészta tovább kel.

Amikor a sütő eléri a 180 fokot, kivesszük a formákat, és meglocsoljuk őket a tej, vaníliás cukor és olvasztott margarin keverékével. Visszatesszük a sütőbe, aranybarnára sütjük őket, majd a sütés végén cukros vízzel kenjük le a tetejüket. Pár perc múlva kivesszük a kalácsokat, és hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kalacs-es-bukta/