Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Káposztás pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg káposzta
  • cukor
  • só
  • bors
  • olaj

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 csapott evőkanál só

Kovászhoz

  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál finomliszt

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

A káposztát lereszeljük, megsózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Közben kevés cukrot egy serpenyőben olajon karamellizálunk. A sós káposztát alaposan kinyomkodjuk, majd a karamellizált olajhoz adjuk. A káposztát puhára pároljuk, végül ízlés szerint őrölt borssal ízesítjük. Hagyjuk kihűlni.

A kovász elkészítéséhez 2 dl langyos tejhez adjuk az 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a 4 evőkanál lisztet. Langyos helyen hagyjuk felfutni.

Közben a 25 dkg margarint elmorzsoljuk az 50 dkg liszttel. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a sót, majd a felfutott kovászt is hozzákeverjük. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, és langyos helyen 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a kihűlt káposztával, majd összehajtogatjuk. A tésztát 20 percig pihentetjük, ezután ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, és újabb 20 percig pihentetjük. Az utolsó nyújtás után a tésztát bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és további 20 percig pihentetjük. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kaposztas-pogacsa-4/