Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej

Gesztenyés töltelék (2 rúdhoz)

  • 40 dkg gesztenyemassza (kiengedve)
  • 10 dkg cukor
  • 50 ml tej

Meggyes-mákos töltelék (2 rúdhoz)

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg meggy (magozva, kinyomkodva)
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

Tészta:

Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.

Egy másik edényben keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgákat.

A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé a tésztát. 4 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük hűtőbe.

Töltelékek:

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A gesztenyés töltelék hozzávalóit keverjük össze.

A mákos töltelékhez a tejet forraljuk fel a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsük rá a mák és keverjük el, végül dolgozzuk bele a meggyet is.

Összeállítás:

Ha a töltelékek elkészültek, akkor kivesszük a tésztát a hűtőből.

A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm vastagra). Erre helyezzük a tölteléket és egyenletesen elkenjük.

A tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre és kissé nyomkodjuk rá. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit egyenletesen.

Sütés:

Sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól 5 cm-re tesszük a rudakat. Szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg vékonyan tojássárgájával és hagyjuk megszáradni.

Száradás után kenjük meg a tojásfehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk megszáradni.

Ha megszáradtak a bejglik, 180 fokos előmelegített sütőben (kb 25-30 perc) alatt készre sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/karacsonyi-beigli/