Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karácsonyi fenyőtoboz recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg tökmagliszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál barna cukor

Kenéshez

  • 10 dkg darált tökmag
  • 2 cl tökmagolaj

Tetejére

  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál zsíros tej

Elkészítése

A liszteket összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal, majd mélyedést készítünk a közepébe és beleöntjük a langyos-cukros tejben elmorzsolt élesztőt és megszórjuk kevés liszttel, majd hagyjuk megkelni.

A tojást elkeverjük a citromhéjjal, a tejföllel és a cukorral, majd összegyúrjuk a két anyagot, dagasztjuk és letakarva kelesztjük.

A megkelt tésztát kb 3 mm kinyújtjuk, majd 2,5 cm széles és kb 10 cm hosszú csíkokat vágunk a tésztából. A tésztacsíkokat megkenjük tökmagolajjal, megszórjuk darált tökmaggal, félig bevagdossuk a hoszabbik oldala mentén és szorosan feltekerjük, az aljára hajtva a végét.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra hézagosan elhelyezzük a feltekert tésztákat, megkelesztjük, megkenjük a tejjel kikevert tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb 18 perc alatt.

Kivesszük a sütőből, megspricceljük hideg vízzel és konyharuhával letakarva kihűtjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/karacsonyi-fenyotoboz/