Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás almával töltött kelt alma recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 10 g porélesztő
  • 25 g olvasztott vaj + a kenéshez
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 150 ml langyos tej (kb)

Töltelék

  • 2 db alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál barna cukor + a szóráshoz
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát 12 egyforma gombóccá osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük és letakarva ismét 30 percig kelesztjük.

A megpucolt almáknak kivesszük a magházukat, majd kisebb kockákra vágjuk. Egy lábasban vajat hevítünk, rádobjuk az almát, megszórjuk cukorral, fahéjjal, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg az egész besűrűsödik (kb 20 perc).

A kosárkaformákat kivajazzuk és meghintjük liszttel.

A tésztagombócokat 10 cm-es körré lapítjuk, mindegyik közepébe 1-1 kanál tölteléket helyezünk, megszórjuk barna cukorral és a széleit összecsipkedjük. Labdává formázzuk és a formába helyezzük.

Letakarva ismét 30 percig kelesztjük, ezután lekenjük a tetejüket olvasztott vajjal. Mindegyik közepét ujjunkkal benyomjuk és egy-egy vékonyka fahéj darabkát szúrunk bele.

180 °C-on kb 20-25 perc alatt megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/karamellas-almaval-toltott-kelt-alma/