Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a margarinnal, a tojásokkal, a cukorral és a tejjel sima tésztát gyúrunk. Négy egyforma cipóra osztjuk, majd hűvös helyen kb. 30 percig pihentetjük. Ezután mindegyiket közepes sütőlap nagyságúra nyújtjuk, és előmelegített sütőben 175–180 °C-on, laponként 10–15 perc alatt kisütjük.
Krém elkészítése
A kristálycukrot kis lángon karamellizáljuk. Amikor szép aranybarna, óvatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet (vigyázzunk a forró gőzre!). Ekkor keverjük bele a lisztet, majd folyamatos keverés mellett selymes krémmé főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint, és simára dolgozzuk.
Összeállítás
A kihűlt lapokat rétegenként megkenjük a karamellkrémmel, majd a süteményt hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. A tetejére tehetünk nehezéket (például egy deszkát), hogy szépen összetömörödjön. Másnap szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp
A pite akkor lesz igazán omlós és jól szeletelhető, ha legalább 12 órát állni hagyjuk. A karamellkrémet mindig meleg tejjel készítsük, mert hideg tejjel könnyen összeugorhat. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, kevés tengeri sóval vagy vaníliával ízesíthetjük a krémet.

