Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 10 dkg margarin
  • 8 evőkanál tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 50 dkg finomliszt

A krémhez

  • 10 dkg margarin
  • 0,5 liter tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 30 dkg cukor

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a margarinnal, a tojásokkal, a cukorral és a tejjel sima tésztát gyúrunk. Négy egyforma cipóra osztjuk, majd hűvös helyen kb. 30 percig pihentetjük. Ezután mindegyiket közepes sütőlap nagyságúra nyújtjuk, és előmelegített sütőben 175–180 °C-on, laponként 10–15 perc alatt kisütjük.

Krém elkészítése

A kristálycukrot kis lángon karamellizáljuk. Amikor szép aranybarna, óvatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet (vigyázzunk a forró gőzre!). Ekkor keverjük bele a lisztet, majd folyamatos keverés mellett selymes krémmé főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint, és simára dolgozzuk.

Összeállítás

A kihűlt lapokat rétegenként megkenjük a karamellkrémmel, majd a süteményt hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. A tetejére tehetünk nehezéket (például egy deszkát), hogy szépen összetömörödjön. Másnap szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp

A pite akkor lesz igazán omlós és jól szeletelhető, ha legalább 12 órát állni hagyjuk. A karamellkrémet mindig meleg tejjel készítsük, mert hideg tejjel könnyen összeugorhat. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, kevés tengeri sóval vagy vaníliával ízesíthetjük a krémet.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/karamellas-pite-2/