Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Nagyi receptjei

Péksütik

Karlsbaldi túrós, avagy, ismertebb nevén “ökörszem “

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tészta: 25 g élesztő 500 g liszt 1 tojás sárgája 50 g porcukor 80 g margarin 1 kk só 200 ml tej (kb) Töltelék: 500 g áttört túró 100 g cukor 1 tojás sárgája 1/2 citrom reszelt héja 1 kk vanília aroma Kenéshez: 1 tojás Díszítéshez: 16 szem mazsola, meggy, áfonya, ki mit szeret […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
anikò varga
Beküldte: 2014.05.02.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 g élesztő
  • 500 g liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g porcukor
  • 80 g margarin
  • 1 kk só
  • 200 ml tej (kb)

Töltelék:

  • 500 g áttört túró
  • 100 g cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kk vanília aroma

Kenéshez:

  • 1 tojás

Díszítéshez:

  • 16 szem mazsola, meggy, áfonya, ki mit szeret


Elkészítése:

Régi idők péksütije. Nagyival kapcsolatos nosztalgia emlékkép kerített hatalmába mikor készítettem, rég volt, szép volt. Érdemes tovább adnunk ezt a receptet, mert finom és laktató, tenyérnyi kelt briós tészta, túrós töltelékkel.

Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, majd félretesszük.

Egy tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük. Kovászt készítünk, 1 dl langyos, de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és belemorzsoljuk az élesztőt, 1-2 ek lisztet hozzátéve simára keverjük (állaga kb tejföl sűrűségű legyen), majd meleg helyre téve érleljük.

Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával és szintén az alaphoz adjuk. Olvasztott margarinnal javítva az állagot, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet, de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.

A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlő részre vágjuk, amiket gömb alakúra formázunk és nejlonnal takarva, meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 percig).

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlő gombócot hempergetünk belőlük is.

Amikor szépen megnövekedtek a tésztagömbök térfogata, kb 10 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, közepére hüvelykujjunkkal kis mélyedést nyomunk, amibe az előzőleg megformázott túrógombócokat helyezzük, enyhén megnyomva ellapítjuk. Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény közepébe (szembogárnak). A tésztakorong peremét, vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik és újból lekenjük tojással.

Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük, rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval, első rangú reggelit alkottunk.

Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
anikò varga
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is