Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Fánkok

Nagyi receptjei

Kelt csicsókás minifánkok

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt 2 nagy csipet só 10 dkg főtt, áttört csicsóka 0,5 dl tej 1,5 dkg friss élesztő 1 kk cukor 1 nagyobb tojás sárgája 1 ek margarin olaj a sütéshez Elkészítése: A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Az […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2017.03.05.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 2 nagy csipet só
  • 10 dkg főtt, áttört csicsóka
  • 0,5 dl tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 1 ek margarin
  • olaj a sütéshez


Elkészítése:

A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megszórva felfuttatjuk.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, a csicsókát.

Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, és jól kidolgozzuk.

Ha ragadna, akkor egy leheletnyi liszttel korrigáljuk, ha keménynek éreznénk, akkor egy korty tejjel lazítjuk.

A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk.

Egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Konyharuhával letakarva hagyjuk még kb. 20-25 percet kelni. Ez alatt egy tálban másfél ujjnyi olajat forrósítunk.

A pihentetés lejárta után pár darabot fejjel lefelé az olajba helyezünk, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

[box style=”info”]Amikor annyi csicsóka van a kertben, hogy csak győzzük felhasználni, akkor az ember lánya mindenbe csepegtet egy keveset belőle. Menjen a fánkba is? Természetesen. Az íze nem lesz fura? Á, dehogy, nem is érezni rajta. Az egészségmegőrzés jegyében finomliszt helyett legyen fehér tönkölybúzaliszt. A cukor is csak egy minimális, ami az élesztő felfutásához szükséges. Lekvárral elég édes lesz. Ha pedig szeretnénk, akkor nyírfa-porcukorral még meghinthetjük. Kellemesen puha lett? A vártnál puhább. Még szalagok is lettek? Az már csak a hab a tortán ;-)[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ételallergia: Diétás receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is