Elkészítése
Hozzávalók:
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 30 dkg finomliszt
- 1 kk só
- 3 tojássárgája
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 10 szem fekete bors
Elkészítése:
Egy tálba morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, 0,7 dl langyos tejet és 2 ek lisztet. Meleg helyen felfuttatjuk.
Tálba szitáljuk a megmaradt lisztet egy csipet sóval. Hozzáadjuk a megmaradt cukrot és a tejet. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, a felolvasztott de nem forró vajat és a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk, fényesre dagasztjuk, majd lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk, zsírral kikent tepsibe tesszük (a nagyobb a teste, a kisebb a feje).
A maradék tésztából (nagyon pici adagokból) készítjük el a fülüket, lábukat és az orrukat. Egész borsszem a szemük.
Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranyszínűre sütjük.
