Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kelt ostoros kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaópor

A tetejére

  • 1 db tojás

Elkészítése

A tészta hozzávalóit egy nagy tálban alaposan bedagasztjuk. Az élesztőt egyszerűen csak belemorzsoljuk a tésztába, nem szükséges felfuttatni. A dagasztás után a tésztát meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a margarint a cukorral és a kakaóporral alaposan kikavarjuk, amíg sima, krémes állagú nem lesz.

A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Mindkét részt tovább osztjuk három-három kisebb részre. Az első három darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel. A krémet is kettéosztjuk, és az egyik felét három részre osztva használjuk fel.

A három megkent tésztadarabot egyenként feltekerjük, mint a bejglit. Ezután a három tekercset összefonjuk, mint egy fonott kalácsot. Ugyanezt a folyamatot megismételjük a másik három tésztadarabbal is, így összesen két kalácsunk lesz.

A kalácsokat egy-egy kikent, magas falú tepsibe helyezzük. Fontos, hogy a tepsi mérete kb. 20×30 cm legyen, mert így a kalácsok a tepsi falához érve felfelé növekednek. A kalácsok tetejét felvert tojással megkenjük.

Miután a kalácsok a tepsiben 10 percet pihentek, előmelegített sütőben, közepes lángon (légkeveréses sütőben 160 fokon) 40-45 perc alatt készre sütjük őket.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kelt-ostoros-kalacs/