Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kelt pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só

A tetejére

  • 10 dkg darált dió
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 üveg magozott cseresznye

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a tojásokat pedig szétválasztjuk.

A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a lágy vajjal. Hozzáadjuk a liszt és a tej felét, majd alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, a sót és a lisztet. Egy fakanállal addig keverjük, amíg hólyagos tésztát nem kapunk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk.

A tésztát letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ezután újra alaposan átkeverjük, majd további 20 percig kelesztjük.

Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a megkelt tésztát beleöntjük. A tetejét elsimítjuk, és tejjel lekenjük.

A tésztát megszórjuk a magozott cseresznyével és a cukrozott darált dióval. Az előmelegített, 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc).

A kész pitét hagyjuk kissé hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kelt-pite/