Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kelt rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál kefir
  • 1,5 dl tej
  • 1 kávéskanál só

Túrós töltelékhez

  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás
  • cukor (ízlés szerint )
  • reszelt citromhéj
  • mazsola

Mákos töltelékhez

  • 10 dkg darált mák
  • cukor
  • reszelt citromhéj
  • magozott meggy

Cseresznyés töltelékhez

  • 1 üveg magozott cseresznye

Rudak lekenéséhez

  • 1 db tojásfehérje
  • 2-3 evőkanál tej

A puhító kenéshez

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból egy finom kelt tésztát dagasztunk. Ha dagasztógépet használunk, minden hozzávalót beleteszünk a kenyérsütőgépbe, és ott végezzük el a dagasztást. Az élesztőt egy kiskanál cukorral összekevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes nem lesz.

A tésztát 1 órán át kelesztjük, majd három cipóra osztjuk. A cipókat tepsi méretűre nyújtjuk, megtöltjük a kiválasztott töltelékkel, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, majd olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és további fél órán át pihentetjük.

Ezután tojásfehérje és tej keverékével lekenjük a rudakat, és 200 fokos sütőben kezdjük sütni. Kb. 20 perc után fóliát helyezünk a tetejére, hogy ne süljön túl gyorsan, majd 10 perc múlva vaníliás tejjel meglocsoljuk. Még 5 perc után ismét megöntözzük vaníliás tejjel, és további 10 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kelt-retes-2/