Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kelt tészta tejszínnel (kalácshoz) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 200 ml 30 %-os tejszín
  • 75 ml tej (a liszt minőségétől függően 100 ml-t is felvehet)
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

A tejszínt, 75 ml tejet és a cukrot langyosra melegítjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Közben egy edénybe kimérjük a lisztet és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tojást és egynek a sárgáját, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor adjuk hozzá a maradék tejet is. A liszt minősége befolyásolja, hogy szükség lesz-e rá.

Ha szépen összeállt a tészta, akkor jöhet 10-15 perc dagasztás. A tészta összeállítását és dagasztását is végezhetjük kézzel és géppel is.

Amint a tészta felülete szép selymes, akkor letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából ízlés szerint készíthetünk kalácsokat, édes és sós péksüteményeket.

Sütés előtt felvert tojással lekenjük, majd 180 fokon szép pirosra sütjük kelesztés után.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kelt-teszta-tejszinnel-kalacshoz/