Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakaós, mákos kelt kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál tej
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 2,5 dl tej

A töltelékhez

  • 2 dl tej
  • 20 dkg darált mák
  • 30 dkg porcukor
  • kakaópor (ízlés szerint)

A tetejére

  • 1 felvert tojás

Elkészítése

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a kristálycukrot és a csipet sót. Ezután beleszórjuk a lisztet (a kelt tésztához valót ajánlom), beleütjük a tojást és sűrű tésztát dagasztunk belőle. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A lényeg, hogy hólyagos, ne ragadós tésztát kapjunk, amelyet kb egy órán át hagyunk kelni meleg helyiségben.

Ameddig a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A mákos töltelékhez 20 dkg mákot, 10 dkg porcukorral összekeverünk, majd hozzáadjuk a tejet és sűrű krémet főzünk belőle. A lényeg, hogy a szemek puhák legyenek és felszívják az összes tejet, besűrűsödjön.

A kakaós töltelékhez 20 dkg porcukrot keverünk össze kakaóporral. A kakaóport mennyiségét ízlés szerint határozzuk meg.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb 30*30 cm-es nagyságúakra. Az egyiket a mákos, a másikat a kakaós töltelékkel kenjük meg. Ezután feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőbe tesszük, ahol 180 fokon szép barnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kelt-tesztas-hajtott-suti/