Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kemencés rozsos vert kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1,3 kg kenyérliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 ek só
  • 0,9-1 l langyos víz


Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.

A liszteket elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd jól bedagasztom.

Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom a tetejét éles késsel bevágom és 320 fokos kemencébe tolom, 120 percig sütöm.

Ha elkészült, kiveszem és még melegen leverem róla az égett kérget.

[box style=”info”]Amikor felfűtötték a kemencét elsőként a kenyeret tették bele. Mivel ezekben a kemencékben nehéz volt beállítani a hőmérsékletet, ezért a kenyeret sokáig benne hagyták. Emiatt a kenyér héja elégett, amit egy vastagabb bottal levertek, majd ledörzsöltek. A hosszú idejű sütés viszont nagyon finom ízű kenyeret eredményezett.[/box]

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kemences-rozsos-vert-kenyer/