Elkészítése
A vizet egy tálban elkeverjük az élesztővel, amíg az teljesen fel nem oldódik. Egy másik tálba tesszük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős vizet. Egy fakanállal alaposan összekeverjük, hogy egynemű masszát kapjunk. A tálat egy zacskóval letakarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük egy éjszakán át.
Reggel levesszük a zacskót, és lisztezett deszkára borítjuk a tésztát. A tetejét is meghintjük liszttel, majd összehajtjuk: először oldalról, majd fentről félbe hajtjuk. A tésztát kenyér formájúra igazítjuk, az alját szépen aláhajtjuk, hogy feszes legyen. A formázott kenyeret liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
Amíg a kenyér pihen, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy fedeles fazekat előkészítünk, sütőpapírral kibéleljük, majd a fazekat betesszük a sütőbe melegedni.
Amikor a kenyér megkelt, óvatosan, mert a fazék forró, belehelyezzük a tésztát a sütőpapíros edénybe. Rátesszük a fedőt, és 40 percig sütjük. Ha a teteje nem elég piros, a fedőt levéve további 10 percig sütjük, hogy szép aranybarna legyen.
A megsült kenyeret sütőrácsra tesszük hűlni. Egy ecsettel vékonyan megkenjük vízzel, és élvezzük, ahogy a héja ropogva megrepedezik.
