Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kenyér (Dagasztás nélküli) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 300 ml víz

Elkészítése

A vizet egy tálban elkeverjük az élesztővel, amíg az teljesen fel nem oldódik. Egy másik tálba tesszük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős vizet. Egy fakanállal alaposan összekeverjük, hogy egynemű masszát kapjunk. A tálat egy zacskóval letakarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük egy éjszakán át.

Reggel levesszük a zacskót, és lisztezett deszkára borítjuk a tésztát. A tetejét is meghintjük liszttel, majd összehajtjuk: először oldalról, majd fentről félbe hajtjuk. A tésztát kenyér formájúra igazítjuk, az alját szépen aláhajtjuk, hogy feszes legyen. A formázott kenyeret liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és fél órát pihentetjük.

Amíg a kenyér pihen, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy fedeles fazekat előkészítünk, sütőpapírral kibéleljük, majd a fazekat betesszük a sütőbe melegedni.

Amikor a kenyér megkelt, óvatosan, mert a fazék forró, belehelyezzük a tésztát a sütőpapíros edénybe. Rátesszük a fedőt, és 40 percig sütjük. Ha a teteje nem elég piros, a fedőt levéve további 10 percig sütjük, hogy szép aranybarna legyen.

A megsült kenyeret sütőrácsra tesszük hűlni. Egy ecsettel vékonyan megkenjük vízzel, és élvezzük, ahogy a héja ropogva megrepedezik.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kenyer-dagasztas-nelkuli/