A lisztet először átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, és alaposan elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést formázunk, beleöntünk egy kis langyos vizet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Várunk, amíg az élesztő szépen felfut. Amikor ez megtörtént, hozzáadjuk a többi langyos vizet, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg szép hólyagos nem lesz. Amikor a tészta már félig megkelt, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Miután a kenyér teljesen megkelt, bevágjuk a tetejét, és 1 óra 20 percre a sütőbe tesszük. Én egy 15 literes lábosban szoktam sütni villanysütőben. Amikor megsült, a kenyér tetejét langyos vízzel átkenjük, hogy szép fényes legyen.
Sztori:
Ha valaki kedvet kap hozzá, érdemes belevágni, mert ilyen szép és finom kenyeret legutoljára a nagymamáink idejében ettünk. Engem is a nagymamám tanított meg kenyeret dagasztani. Nem szükséges hozzá kemence, villany- vagy gázsütőben is elkészíthető. Szalonnasütésekhez mindig megsütöm, mert egy nagycsalád számára ez a 3 kg 20 dkg-os kenyér bőségesen elegendő. Bár sok munkával jár, az igazi öröm az, amikor a barátok és a szomszédok dicsérik a végeredményt.