Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Klasszikus farsangi fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • csipet só
  • 3 dl tej (igényelhet többet a tészta a liszt minősőgétől függően)

Sütéshez

  • bő olaj vagy másmilyen zsiradék

Elkészítése

3 dl tejet meglangyosítunk. Az edénybe mérjük a porcukort amiben majd dagasztjuk a tésztát. Beleöntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért liszből 2 evőkanálnyit beleszórunk és jól elkeverjük az egészet. Letakarva pihentetjük kb 15 percig.

A maradék lisztben elekeverjük a sót.

Amikor az élesztő felfutott, akkor a többi hozzávalót az edénybe téve jól kidolgozzuk a tésztát. Kissé lágy tésztának kell lennie a végén, de hólyagosnak, alaposan kidolgozottnak.

Liszttel meghintjük a tésztát és letakarva kelesztjük a duplájára langyos helyen.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat letakarva kelesztjük még kb 10 percig. A lehullott darabokat újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, szaggatjuk és kelesztjük.

Közben olajat melegítünk egy nagyobb edényben, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró! A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a lyukas felével lefelé a zsiradékba tesszük. Fedővel lefedjük. Amikor szép aranybarnára sült, akkor levesszük róla a fedőt és a másik felét már fedő nélkül sütjük pirosra.

Papírtörlőre szedjük és megvárjuk, amíg a felesleges olajat felszívja.

Még melegen tálaljuk lekvárral és porcukorral.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/klasszikus-farsangi-fank/