Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet a vajjal, a cukorral, a tojásokkal és egy csipet sóval tálba tesszük, majd elkeverjük. A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az élesztős tejet a lisztes keverékhez adjuk, és kb. 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Formázás
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy lisztbe mártott bögre segítségével korongokat szaggatunk belőle, amelyeket olvasztott vajba mártunk, majd egymást kissé fedve egy 26 cm-es sütőformába helyezünk. A korongokat tetszés szerint megszórhatjuk dióval és kristálycukorral is.
Kelesztés és sütés
A formába rakott tésztát ismét pihentetjük, amíg szépen megkel. Sütés előtt megszórhatjuk darált dióval és vaníliás cukorral. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp
A korongos kalácsot tölthetjük csokoládékrémmel vagy más ízesítéssel is, ha változatosságra vágyunk. Sós változatban is elkészíthető, például kenyértésztából, megszórva kukoricadarával, szezámmal vagy köménnyel.
