Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Korongos kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet a vajjal, a cukorral, a tojásokkal és egy csipet sóval tálba tesszük, majd elkeverjük. A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az élesztős tejet a lisztes keverékhez adjuk, és kb. 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Formázás

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy lisztbe mártott bögre segítségével korongokat szaggatunk belőle, amelyeket olvasztott vajba mártunk, majd egymást kissé fedve egy 26 cm-es sütőformába helyezünk. A korongokat tetszés szerint megszórhatjuk dióval és kristálycukorral is.

Kelesztés és sütés

A formába rakott tésztát ismét pihentetjük, amíg szépen megkel. Sütés előtt megszórhatjuk darált dióval és vaníliás cukorral. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp

A korongos kalácsot tölthetjük csokoládékrémmel vagy más ízesítéssel is, ha változatosságra vágyunk. Sós változatban is elkészíthető, például kenyértésztából, megszórva kukoricadarával, szezámmal vagy köménnyel.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/korongos-kalacs/