Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kunmadarasi ferdinánd recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 70 dkg finomliszt (átszitálva)
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • csipet só
  • 3 dkg cukor
  • diónyi vaj

Töltelék:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • mazsola

Tetejére:

  • 2 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék cukrot, a sót és az olvasztott vajat. Ezután az élesztős tejet fokozatosan a lisztes keverékhez öntjük és hólyagos, lágy tésztát dagasztunk.

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Töltelék és formázás:

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül egy centi vastagra. Megkenjük a vaj, porcukor és vaníliás cukor keverékével, majd megszórjuk mazsolával.

Ezután feltekerjük, mint a bejglit és 5-6 cm széles szeleteket vágunk belőle. A darabokat kizsírozott tepsibe vagy kerek tortaformába helyezzük, egymástól kissé távolabb. Lekenjük tojássárgájával.

Sütés

Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Ekkor leöntjük a cukros-vaníliás tejjel, majd visszatoljuk a sütőbe és magasabb hőfokon további 20 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul.

Tálalás:

A ferdinándot langyosan tálaljuk, amikor a vajas-cukros réteg még enyhén olvadt. Kiváló reggelire, délutáni kávé mellé vagy ünnepi süteményként is.

Tipp:

A töltelékhez adhatunk reszelt citromhéjat vagy egy kevés fahéjat, hogy még illatosabb legyen. A tetejét megszórhatjuk szeletelt mandulával vagy dióval is, ami ropogósságot ad neki.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kunmadarasi-ferdinand/