Fogunk egy mély keverőtálat, és beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a tojást és a tojássárgáját. A tejet megmelegítjük a mikróban, elkeverünk benne egy teáskanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.
A vajat szintén megolvasztjuk a mikróban, hozzáadjuk a tésztához, és beleöntjük a felfutott élesztőt is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas állagot el nem érünk, és már nem tapad az edény falához. Ha elkészült, félretesszük kelni 30 percre, konyharuhával letakarva.
A következő lépéshez kb. 8-10 db gurigára (wc papír- vagy konyhai törlő gurigája) vagy alumínium sörösdobozokra lesz szükségünk. Ezeket alufóliával burkoljuk be.
Amikor a tészta megkelt, hosszúkás alakúra nyújtjuk, 0,5 cm vastagra, majd 2-3 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat csigavonalban feltekerjük a gurigákra úgy, hogy ne maradjon köztük rés. Ha szükséges, hosszabbítsuk meg a tésztát két csík összetoldásával. A feltekert tésztát enyhén hengergessük meg a nyújtódeszkán, hogy kicsit kilapuljon.
Felverjük a megmaradt tojásfehérjét egy egész tojással, és egy lapos tányérba kristálycukrot öntünk. A tésztát megkenjük a tojással, majd beleforgatjuk a cukorba.
A gurigákat állítva helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a cukor karamellizálódik rajtuk. Ha elkészült, hagyjuk kicsit kihűlni, így könnyebben lejönnek a gurigákról.
Jó étvágyat kívánok hozzá!