Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kürtőskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál porcukor (az élesztőhöz )
  • 0,5 kávéskanál só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg teavaj
  • 0,5 db citrom reszelt héja

A megkenéséhez

  • 1 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • cukor
  • fahéj
  • vaníliás cukor

Elkészítése

Fogunk egy mély keverőtálat, és beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a tojást és a tojássárgáját. A tejet megmelegítjük a mikróban, elkeverünk benne egy teáskanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.

A vajat szintén megolvasztjuk a mikróban, hozzáadjuk a tésztához, és beleöntjük a felfutott élesztőt is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas állagot el nem érünk, és már nem tapad az edény falához. Ha elkészült, félretesszük kelni 30 percre, konyharuhával letakarva.

A következő lépéshez kb. 8-10 db gurigára (wc papír- vagy konyhai törlő gurigája) vagy alumínium sörösdobozokra lesz szükségünk. Ezeket alufóliával burkoljuk be.

Amikor a tészta megkelt, hosszúkás alakúra nyújtjuk, 0,5 cm vastagra, majd 2-3 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat csigavonalban feltekerjük a gurigákra úgy, hogy ne maradjon köztük rés. Ha szükséges, hosszabbítsuk meg a tésztát két csík összetoldásával. A feltekert tésztát enyhén hengergessük meg a nyújtódeszkán, hogy kicsit kilapuljon.

Felverjük a megmaradt tojásfehérjét egy egész tojással, és egy lapos tányérba kristálycukrot öntünk. A tésztát megkenjük a tojással, majd beleforgatjuk a cukorba.

A gurigákat állítva helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a cukor karamellizálódik rajtuk. Ha elkészült, hagyjuk kicsit kihűlni, így könnyebben lejönnek a gurigákról.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kurtos-kalacs-2/