Elkészítése
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- kristálycukor
- olaj
Elkészítése:
A lisztbe szitáld bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsd össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojás sárgákat is keverd hozzá. A tejet picit langyosítsd meg és azt is add hozzá, végül gyúrd össze az egészet.
Amikor már elválik az edény falától, öntsd hozzá a megolvasztott vajat és nagyjából tíz percig dagaszd. Letakarva keleszd duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorj nagyjából két centiméter vastag csíkokat és az alufóliával bevont sörös dobozokra tekerd rá.
A tésztát vizes ecsettel kend le és forgasd meg kristálycukorban (a cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is).
A kész dobozokat fektesd vagy állítsd (így lehet le fog csúszni a tészta) sütőpapíros tepsibe és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt süsd szép pirosra. Félidőben locsold meg olvasztott vajjal és szórd meg cukorral.
Ha kkissé hűlt a kész kalács, csúsztasd le a dobozról.

