Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kürtőskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • kristálycukor
  • olaj


Elkészítése:

A lisztbe szitáld bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsd össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojás sárgákat is keverd hozzá. A tejet picit langyosítsd meg és azt is add hozzá, végül gyúrd össze az egészet.

Amikor már elválik az edény falától, öntsd hozzá a megolvasztott vajat és nagyjából tíz percig dagaszd. Letakarva keleszd duplájára.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorj nagyjából két centiméter vastag csíkokat és az alufóliával bevont sörös dobozokra tekerd rá.

A tésztát vizes ecsettel kend le és forgasd meg kristálycukorban (a cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is).

A kész dobozokat fektesd vagy állítsd (így lehet le fog csúszni a tészta) sütőpapíros tepsibe és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt süsd szép pirosra. Félidőben locsold meg olvasztott vajjal és szórd meg cukorral.

Ha kkissé hűlt a kész kalács, csúsztasd le a dobozról.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kurtoskalacs-6/