Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kürtőskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só

Sütéshez:

  • vaj
  • kristálycukor

Elkészítése

Tészta:

A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot. Hozzáadjuk a tojást, majd az egészet összedolgozzuk a liszttel és a sóval. Végül a vajat is hozzákeverjük és sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen minimum egy órán át kelesztjük.

Formák:

Amíg a tészta kel, a sörös dobozokat alufóliával körbetekerjük, majd megkenjük vajjal. Ez segít abban, hogy sütés után a kürtőskalács könnyen lejöjjön a formáról.

Formázás:

A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk. A téglalapot éles késsel csíkokra vágjuk, majd spirálisan feltekerjük a sörös dobozokra. A feltekert tésztát kissé meggörgetjük a deszkán, hogy a csíkok közötti rések eltűnjenek. Ezután olvasztott vajjal megkenjük.

Sütés:

A kürtőskalácsokat előmelegített sütőben, 180 fokon, tepsire állítva sütjük körülbelül 30 percig. Fontos, hogy függőlegesen helyezzük a tepsire, így egyenletesen sülnek át.

Bevonat:

A megsült kürtőskalácsokat azonnal kristálycukorba forgatjuk, amely a hő hatására karamellizálódik. Ízlés szerint a cukrot dióval is összekeverhetjük és ebben hempergethetjük meg.

Tipp:

A kürtőskalács bevonatát kedvünk szerint változtathatjuk. A cukorhoz keverhetünk fahéjat, vaníliás cukrot, kakaóport vagy kókuszreszeléket is. Így minden alkalommal más ízvilágot hozhatunk létre.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/kurtoskalacs-8/