Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 1 kg sima liszt 5 dkg élesztő 1 csipet cukor 1 ek kacsa-, vagy libazsír 1 kk só 1 ek tejföl langyos víz étolaj a sütéshez Feltéthez: lekvár porcukor fokhagyma tejföl reszelt sajt Elkészítése: A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a kissé folyós állagú zsírt, a tejfölt és a pici cukros langyos vízben felfuttatott […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
pontycomb
Beküldte: 2015.10.02.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 1 ek kacsa-, vagy libazsír
  • 1 kk só
  • 1 ek tejföl
  • langyos víz
  • étolaj a sütéshez

Feltéthez:

  • lekvár
  • porcukor
  • fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt


Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a kissé folyós állagú zsírt, a tejfölt és a pici cukros langyos vízben felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, hogy szép selymesen puha gombóc legyen a végére.
Tálba téve letakarjuk, és legalább 40-50 percig kelesztjük.

Étolajjal lekent deszkára tesszük, a tetejét is vékonyan bekenjük olajjal, és kb 1 ujjnyi vastagra kihúzzuk/kinyújtjuk.

Nagyobb tallérokra szaggatjuk, és 10 percet ismét pihentetjük a tésztát.
(A leeső széleket, kis csücsköket is el lehet használni, újra összegyúrjuk és ugyanúgy nyújtjuk, szaggatjuk.)

Magas falú edényben (én wok-ot használok) picivel több olajat hevítünk, és a kelt tészta egyik felét fánkká, a másik felét lángossá formáljuk, majd szép világos színűre kisütögetjük. Papírszalvétára téve leitatódik róla a felesleges olaj.

Fánknál:

A tésztakarikát óvatosan körbeforgatva alulról a két mutató ujjunkkal kis mélyedést formálunk és a lyukkal felfelé tesszük az olajba.

Lángosnál:

Úgy nyújtjuk körbe, hogy a széle ne maradjon nagyon vastag, a közepe pedig ne lyukadjon ki. Ha elsőre nem megy, harmadjára már csukott szemmel menni fog, nem nehéz, gyakorlat kérdése! 🙂

Rákenjük a feltéteket, és frissen tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Reggeli
pontycomb
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is