Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Lapozós, tekercses kalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: A tésztához 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő 50 dkg liszt 5 dkg porcukor 2 db tojássárgája 7,5 dkg margarin csipet só A töltelék lehet: fahéj-porcukor kakaópor-porcukor mák-porcukor dió-porcukor keveréke, vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint Kenéshez: olaj tej Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
szani78
Beküldte: 2013.11.30.

Elkészítése

Hozzávalók:

A tésztához

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 7,5 dkg margarin
  • csipet só

A töltelék lehet:

  • fahéj-porcukor
  • kakaópor-porcukor
  • mák-porcukor
  • dió-porcukor keveréke, vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban
  • esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint

Kenéshez:

  • olaj
  • tej

Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják 🙂 A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! 🙂

Elkészítése:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal, a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet. Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át. Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni. Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

 

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Tavasz Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
szani78
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is