Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lekváros bukta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 80 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • kb 7 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 6 dkg vaj
  • lekvár
  • vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • olaj (a bukták kenéséhez )

Elkészítése

15 dkg lisztből, 2 dl langyos tejből, az élesztőből, egy csipet sóból és 1 evőkanál cukorból kovászt készítünk. A hozzávalókat összekeverjük, és langyos helyen hagyjuk, hogy a kovász felfusson (kb. 15 perc).

A megmaradt lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a 6 dkg vajat, egy kevés sót, a megkelt kovászt és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Az egészet alaposan összedolgozzuk, amíg sima és rugalmas lesz a tészta. Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel kockákra vágjuk, és mindegyik kocka közepére egy kanálnyi lekvárt teszünk. A tészta széleit a lekvár fölé hajtjuk, majd szorosan feltekerjük, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.

A tepsit alaposan kikenjük vajjal. A buktákat egymás mellé helyezzük úgy, hogy a becsavart oldaluk alulra kerüljön. Minden második buktát vékonyan megkenünk olajjal, hogy ne ragadjanak össze.

A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, és 180 °C-on körülbelül 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálaláskor porcukorral meghinthetjük, és frissen, még langyosan kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/lekvaros-bukta-5/