Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lekváros bukta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 9 dkg margarin (olvasztott)
  • 50 dkg sütésálló lekvár
  • 15 dkg margarin (a tepsi kikenéséhez és a bukták megkenéséhez)

Elkészítése

A langyos tejből 100 ml-t egy tálkába öntünk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt 10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sót, az olvasztott margarint, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet is. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. A tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután kissé átgyúrjuk a tésztát.

A tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen 30 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Éles késsel 10×10 cm-es kockákra vágjuk.

A lekvárt kisebb darabokra osztjuk (ha szükséges), és mindegyik tésztakocka közepére egy adag lekvárt helyezünk. A tésztakocka külső széleit a lekvárra hajtjuk, majd óvatosan, szorosan feltekerjük, hogy a lekvár ne folyhasson ki.

Az olvasztott margarint egy tálban előkészítjük. A tepsit alaposan kikenjük margarinnal. Minden buktát megkenünk az olvasztott margarinnal (vagy megforgatjuk benne), és szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe. A buktákat letakarjuk, és meleg helyen 15 percig pihentetjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a buktákat 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Egy adagból körülbelül 30 darab bukta készül, ami pont egy tepsire elegendő.

Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/lekvaros-bukta-6/