Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lekváros derelye recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • víz
  • szilvalekvár
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • só
  • cukor

Elkészítése

Tészta készítése:

A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd fokozatosan adagolunk hozzá 1-2 dl langyos vizet. Addig gyúrjuk, amíg sima, ruganyos tésztát kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz. A kész tésztát enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk.

Töltés:

A kinyújtott tészta egyik felére kis halmokban eloszlatjuk a szilvalekvárt, ügyelve arra, hogy a halmok között elegendő hely maradjon. A tészta üres felét ráhajtjuk, majd a halmok közötti részeket ujjunkkal alaposan lenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk a tésztát.

Főzés:

Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, majd a derelyéket adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük. Addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrőkanállal kivesszük, és lecsepegtetjük.

Pirítás és ízesítés:

Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és aranybarnára pirítjuk. A kifőtt derelyéket a pirított zsemlemorzsában alaposan megforgatjuk. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk cukorral.

Tálalás:

A lekváros derelyét melegen kínáljuk, frissen elkészítve a legfinomabb.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/lekvaros-derelye-3/