Tészta készítése:
A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd fokozatosan adagolunk hozzá 1-2 dl langyos vizet. Addig gyúrjuk, amíg sima, ruganyos tésztát kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz. A kész tésztát enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk.
Töltés:
A kinyújtott tészta egyik felére kis halmokban eloszlatjuk a szilvalekvárt, ügyelve arra, hogy a halmok között elegendő hely maradjon. A tészta üres felét ráhajtjuk, majd a halmok közötti részeket ujjunkkal alaposan lenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk a tésztát.
Főzés:
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, majd a derelyéket adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük. Addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrőkanállal kivesszük, és lecsepegtetjük.
Pirítás és ízesítés:
Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és aranybarnára pirítjuk. A kifőtt derelyéket a pirított zsemlemorzsában alaposan megforgatjuk. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk cukorral.
Tálalás:
A lekváros derelyét melegen kínáljuk, frissen elkészítve a legfinomabb.