Elkészítése
Az élesztőt a cukros-langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, majd összegyúrjuk a vajjal, a tojással, az élesztős tejjel és kevés sóval. A tésztát jól kidolgozzuk (hólyagosra és hogy elváljon a táltól), majd letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk és két egyenlő részre osztjuk. Mindkettő cipót vékonyra, kör alakúra nyújtjuk és 12-12 egyforma háromszögekké vágjuk. Megkenjük mogyorókrémmel az egyik háromszöget, aztán lekvárral a másikat és így tovább. A mogyorókrémes háromszögre ráhelyezzük egy lekvárosat és együtt a kettőt feltekerjük a széles felétől kezdve.
A másik cipóval ugyanígy járunk el, tehát 12 db croissant-ot fogunk kapni.
A sütiket kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 175-180 fokon kb 25-30 percig sütjük.
Amikor kezd pirulni, a vaníliás tejjel locsoljuk vagy kenjük meg mindegyiknek tetejét és tegyük vissza a sütőbe, amíg teljesen kész nem lesz.
Porcukorral meghintve tálaljuk. Másnap is nagyon finom, puha volt, de jó is volt a reggeli kávéhoz!







