Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lekváros-teljes kiőrlésű kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 2 dl langyos tej (IR diéta esetén víz és 30%-os tejszín 1-1 arányú keveréke)
  • 20 g friss élesztő
  • 10 g negyedannyi ugyanannyi édesítő (vagy másmilyen, amilyet használunk)
  • 1 tojás
  • 50 g olvasztott és visszíhűtött vaj
  • 12 dkg finomliszt
  • 28 dkg teljes kiörlésű liszt
  • csipet só

Töltelék

  • kemény vagy sütésálló, cukormentes lekvár (nálam szilva)

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A liszteket, sót és az édesítőt a dagasztógép táljába mérjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat. A tojást felverjük, majd 3/4-ed részét a tésztához adjuk. A többit félretesszük a kenéshez.

A tészta hozzávalóiból sima felületű, rugalamas tésztát gyúrunk.

A kész tésztát letakarva kb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk, majd gombócokká formázzuk és letakarva kelesztjük kb 10 percig.

A gombócokat egyenként háromször alakúra nyújtjuk és a szélesebbik felére halmozunk a lekvárból (ízlés szerint másmilyen töltelék is kerülhet bele, ami sütés közben nem folyik ki), majd feltekerjük és kifli alakúra hajlítjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. A kifliket lekenjük a félretett tojással (ízlés szerint a tetejére szórhatunk egész mákot is).

Forró sütőbe tolva kb 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/lekvaros-teljes-kiorlesu-kifli/