Elkészítése
5 dkg vajat, 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, az ecetet, a tejfölt vagy kefirt és a sót összegúrjuk, majd jól kidolhozzuk, kb 10 perc alatt.
Fél óráig pihentetjük.
Ezalatt a maradék vajat a maradék liszttel jól átgyúrunk és cipóvá formázzuk.
A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, becsomagoljuk és a kettőt együtt kinyújtjuk, majd kétszer összehajtogatjuk és közben hideg helyen pihentetjük.
Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat, majd olajjal lekenjük és zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük és a tésztát két oldalról ráhajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a rudak tetejét olajjal, majd a felvert tojással lekenjük.
200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.


