Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Leveles túrós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához(3 rúdhoz)

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl (vagy kefir )
  • 1 kávéskanál ecet
  • kevés só

A töltelékhez

  • 0,5 kg túró
  • 2 dl tejföl
  • cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola

A rétes lapok kenéséhez

  • 1 db tojás
  • olaj

Elkészítése

5 dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel, és sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk. Fél óráig pihentetjük.

Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, és a kettőt együtt kinyújtjuk, majd kétszer összehajtogatjuk, és hideg helyen pihentetjük.

Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A tésztát 3 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra sodorjuk, olajjal lekenjük, és zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük, majd a tésztát két oldalról ráhajtjuk.

Kivajazott tepsibe tesszük, a rudak tetejét olajjal, majd a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/leveles-turos/