Egy kelesztőtálba öntjük a vizet, az olajat, a sót és a cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet, és a robotgép dagasztókarjával alaposan összedolgozzuk a tésztát. Amikor már jól összeállt, belekeverjük az apróra vágott lilahagymát és az összetördelt diót is. Lefedjük a tálat, és a tésztát a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, beáztatjuk a pataki tálat (vagy fedeles edényt). Amikor a kenyér megkelt, átgyúrjuk, megformázzuk, majd sütőpapírral béleljük a tálat, és belehelyezzük a kenyeret. Vizes kézzel átsimítjuk a tésztát, majd három vágást ejtünk a tetején.
Lefedjük, és hagyjuk még nagyobbra kelni. Ezután levesszük a fedőt, és a kenyeret 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt szépen megsütjük. Sütés után vízzel megspricceljük a tetejét, hogy szép fényes legyen.
Tipp: Ha nincs pataki tálunk, használhatunk fedeles edényt is, de figyeljünk arra, hogy ne legyen rajta műanyag rész.