Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lúdláb kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 1 evőkanál búzasikér
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml étolaj
  • 2,5 dl langyos tej (kb)

Töltelék

  • 3 evőkanál kakaópor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj (kb)
  • 3 evőkanál rumaroma
  • 0,5 üveg meggybefőtt

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

A tésztához az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk.

A lisztet összekeverjük a sikérrel, a sóval, porcukorral, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olajat és annyi tejet, hogy könnyed-lágy tésztát kapjunk.

Alaposan összegyúrjuk és lefedve egy éjszakán át hűtőben kelesztjük.

Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből és 30 perc után lisztezett deszkán kb 30*40 cm-es nagyságúra kinyújtjuk.

A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az aromát és annyi olvasztott vajat, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A kakaós masszát egyenletesen elkenjük a tésztán, rászórjuk a lecsepegtetett meggyet és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.

Egy éles késsel a rudat középen félbevágjuk és a két fél rudat összetekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy doboz formába helyezzük.

Lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és kb 35 perc kelesztés után, 180 °C-ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/ludlab-kalacs/