Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Magvas rozskenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Rozsos kovászhoz

  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg búza finomliszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 2 dl víz

Kenyérhez

  • az előző nap elkészített kovász
  • 20 dkg búza finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 1 evőkanál búzasikér (el is hagyható)
  • 3 kávéskanál só
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2 dl víz
  • magvak vegyesen a szóráshoz

Elkészítése

Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet és szintén keverjük össze (én langyos vízzel kevertem össze).

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával és pihentessük a kovászt kb 24 órán át (én a sütést megelőző délután kevertem össze, majd másnap délelőtt használtam fel).

A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a kovászhoz. Ezután adjuk hozzá az étolajat és a vizet, keverjük, gyúrjuk alaposan össze, majd konyharuhával letakarva pihentessük 30 percig (Én a sikért kihagytam és langyos vízzel kevertem össze).

Ezután lisztezett felületen mozgassuk át a tésztát. Kézzel lapogassuk téglalap formára, majd először hajtsuk egymásra jobbról-balról, majd alulról-felülről és konyharuhával letakarva szintén pihentessük 30 percig.

A pihentetett tésztát ezután formázzuk meg.

Először lisztezett felületen lapogassuk a tésztát téglalap alakúra, majd a csücskét és a két oldalát kissé hajtsuk be, majd lazán tekerjük fel.

Ezután egy kb 25*10*7 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük bele, majd konyharuhával letakarva pihentessük egy órát.

Ezután éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét több helyen, majd spricceljük le hideg vízzel és szórjuk meg ízlés szerint magvakkal.

A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő a sütőt (légkeverésnél 170 fokra, alsó-felső sütésnél kb 220 fokra).

Helyezzük be a sütőformát az előmelegített sütőbe, majd kb 50 perc alatt süssük készre a kenyeret (én gőzös sütőben, légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a forró kenyeret szintén spricceljük le hideg vízzel, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/magvas-rozskenyer/