Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Mákos aranygaluska meggysodóval

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Tészta: A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába mérjük és belekeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Az élesztőt elég csak belemorzsolni és géppel kb 10 perc alatt fényes felületű, a tál falától elváló, puha tésztát dagasztunk. A hozzávalók minőségétől függően igényelhet még lisztet vagy kevés tejet. Ha szükséges, akkor korrigáljuk a tészta […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2023.12.12.

Tésztához

Forgatáshoz

Sodóhoz

Elkészítése

Tészta:

A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába mérjük és belekeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Az élesztőt elég csak belemorzsolni és géppel kb 10 perc alatt fényes felületű, a tál falától elváló, puha tésztát dagasztunk.

A hozzávalók minőségétől függően igényelhet még lisztet vagy kevés tejet. Ha szükséges, akkor korrigáljuk a tészta állagát.

Természetesen ha nincs gépünk, akkor kézzel is begyúrhatjuk ugyan ilyen módon a tésztát.

Folpackkal takarjuk le a tálat és néhány helyen szurkáljuk meg. Langyos helyen kelesszük duplájára.

Összeállítás:

A mákhoz adjuk hozzá a cukrot és reszeljük bele a citromhéjat, majd keverjük össze az egészet.

A megkelt tésztát borítsuk egy nyújtólapra, majd a kezeinkkel lapogassuk kb 1 ujjnyi vastagra. Egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral szaggassuk ki.

A kiszaggatott tésztákból formáljunk gombócokat és először forgassuk meg az olvasztott vajban, majd a mákban.

Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és sorakoztassuk bele a kis mákos gombócokat. Ha nem fér bele egy sorban, akkor kezdjük el a második sort rápakolni.

Ha mind elkészült, akkor takarjuk le és kelesszük 30 percig.

Sütés:

Amíg kel a tészta, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Ha megkelt a tészta, akkor toljuk a tepsit a sütőben és süssük kb 30 perc alatt készre.

Sodó:

A befőtt levéből egy kis tálba öntsünk le egy keveset. A befőtt többi részét öntsük egy kis edénybe, majd kezdjük el felmelegíteni. Közben ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, ha szükséges.

A félretett befőttléhez adjuk hozzá a keményítőt és keverjük csomómentesre. Ezután öntsük hozzá a meggyhez és sürítsük be. A végén keverjük bele a fehéjat is.

A kész mákos galuskákat tálaljuk a forró meggysodóval. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá egy gömb vanília fagyit is.

YouTube Thumbnail

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is