Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos és diós bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 0,5 kg margarin
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 60 dkg darált mák
  • 60 dkg darált dió
  • 40 dkg porcukor
  • 1 liter tej
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg mazsola

A tepsi kikenéséhez

  • margarin

A tetejére

  • 1 db tojás

Elkészítése

A mazsolát beáztatjuk, hogy megpuhuljon. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Amikor ez elkészült, hozzáadjuk a többi összetevőt, és sima tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.

A töltelékhez felforraljuk a tejet. A mákot és a diót külön-külön elkeverjük 20-20 dkg porcukorral, 10-10 dkg lecsepegtetett mazsolával, valamint reszelt citromhéjjal, majd annyi forró tejet adunk hozzájuk, hogy kenhető állagú tölteléket kapjunk.

A megkelt tésztát nyolc egyforma részre osztjuk. Minden cipót vékonyra és téglalap alakúra nyújtunk lisztezett deszkán. Négyet megtöltünk diótöltelékkel, a másik négyet máktöltelékkel, majd felcsavarjuk őket.

A töltött tésztákat vajjal kikent tepsire tesszük, letakarva fél órát pihentetjük. Felvert egész tojással lekenjük, villával pár helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/makos-es-dios-bejgli/